Handbagage

Ett styck handbagage med en vikt av högst 5 kg kan tas med ombord i kabinen. I detta handbagage får ingå bärbara datorer eller kameror. Handbagagets maximalt tillåtna storlek är 45x35x20 cm. Passagerare får dessutom ta ombord en handväska, ett ytterplagg, paraply samt en påse innehållande, till exempel, taxfreevaror.
Om handbagaget är för stort kan du ta det som ”incheckat handbagage”. Det innebär att vi märker upp det med en speciell bagage-tag och du får själv bära väskan ut för att lämna det vid trappan till flygplanet. När du landar på din destination får du det levererat vid flygplanstrappan mot uppvisande av bagagekvittot.

Sedan 6 november 2006 gäller särskilda regler avseende vätskor i handbagaget.

 • Samtliga behållare (flaskor, burkar, tuber, osv.) med vätska, gelé och spray får inte rymma mer än 100 ml – oavsett om de är fyllda eller ej.
 • Samtliga behållare med vätskor ska förvaras i en genomskinlig en-liters påse. De ska rymmas utan problem och påsen ska vara stängd. Påsarna finns att få på flygplatsen.
 • Påsen måste vara återförslutningsbar.

Undantag för dessa regler gäller: flytande medicin, barnmat och vätska som ingår i en särskild diet – som du behöver under resan.

Dessa kan förvaras löst i handbagaget och i obegränsad mängd.

Samtliga en-literspåsar och vätskor måste läggas på röntgenbandet vid passerande av säkerhetskontrollen.

Observera att reglerna gäller endast för handbagage.

 

Vätskor

Nya regler för säkerhetskontroll inom EU (inkl Norge, Island och Schweiz) infördes den 6 november 2006. De nya EU-reglerna gäller för alla flygningar från svenska flygplatser, alltså både inrikes och utrikes och till destinationer utanför EU.

De nya reglerna begränsar den mängd vätska som man får ha med i handbagaget på flyget.

Bagage som checkas in påverkas inte av de nya reglerna. Det blir också precis som förut möjligt att handla taxfree efter säkerhetskontrollen.

Detta gäller från den 6 november 2006:

 • Vätska, krämer, geléer och sprayer i behållare som rymmer max 100 ml (1 dl) får tas med i handbagaget.
 • Ovanstående flaskor, burkar, tuber etc ska placeras i en genomskinlig en-liters plastpåse och utan problem få plats i påsen, som ska vara stängd.
 • Plastpåsen ska vara återförslutningsbar.
 • Det är tillåtet att medföra en (1 st) enliters plastpåse per varje passagerare som har biljett/boardingkort.

Förbered dig så långt du kan och packa helst påsen hemma, så att hanteringen på flygplatsen blir så smidig som möjligt. Om du inte har möjlighet att få tag i en återförslutningsbar en-liters platspåse kan du få en sådan på flygplatsen.

Dessutom får du ta med:

 • Mediciner som behövs under resan.
 • Barnmat som behövs under resan.
 • Vätska som ingår i särskild diet som du behöver under resan.

Packa flytande mediciner, barnmat och dietmat så att du lätt kan visa upp dem vid säkerhetskontrollen på flygplatsen. De behöver dock inte ligga i plastpåsar. Som barnmat räknas inte läskedrycker, saftdrycker och liknande.

Detta gäller också från den 6 november:

Den 6 november införs krav på att större elektroniska föremål, som datorer och videokameror, ska tas ur sina väskor och röntgas separat. Även ytterkläder ska röntgas.

I säkerhetskontrollen ska du:

 • visa upp din plastpåse med vätskor, som röntgas.
 • visa upp flytande mediciner, barnmat och dietmat.
 • ta av ytterkläder och kavaj, som röntgas.
 • ta upp bärbara normalstora datorer och annan elektronisk utrustning av liknande storlek ur dina väskor. Allt röntgas.

Detta avses med vätska:

Vätskor omfattar geléer, krämer, blandningar av vätska och fasta ämnen samt innehåll i tryckbehållare, t ex vatten, tandkräm, hårgelé, drycker, soppor, saft, parfym, raklödder, aerosoler och annat med liknande konsistens.

Du får inte ta med behållare som rymmer mer än 100 ml (1 dl).

Det är alltså inte tillåtet att medföra en behållare som rymmer 150 ml men som enbart innehåller 75 ml vätska. En helt tom behållare är inte att betrakta som vätska och får därför medföras.

Tänk på att säkerhetskontrollanterna kan göra stickprov på flytande mediciner, barnmat och dietmat som tas med.Det innebär att du kan bli ombedd att t ex visa upp att din receptbelagda medicin har en etikett med dittnamn på eller att smaka av vätska alternativt stryka lite vätska på handen.

 

Incheckat bagage

Varje passagerare har rätt att checka in upp till 23 kilo á 1 bagage kostnadsfritt vid köp av ekonomiklassbiljett. De passagerare som reser med affärsklassbiljett har möjlighet att checka in 2×23 kg. Vissa artiklar räknas inte som bagage, en närmare beskrivning av dessa återfinns nedan. Överviktsregler gäller enligt följande;

Väska som väger mer än 23kg, 350:-
Extra väska som väger mindre än 23kg, 350:-
Extra väska som väger mer än 23kg, 700:-

Spädbarn (barn under 2 år och utan eget säte) har ingen egen bagagekvot.

Föremål som golfbagar, cyklar, surfingbrädor, hanggliders och skidor får inte checkas in som vanligt bagage. Transport av sådana föremål kostar extra per artikel per enkel resväg. När det gäller Nextjet’s ekonomiska ansvar räknas dessa föremål däremot som bagage i händelse av skada eller förlust. OBS: dessa föremål måste packas separat och endast en artikel per kolli.

Saker som klassas som farligt gods får ej medföras. Är du osäker – ring oss.

Värdesaker såsom juveler, pengar, värdepapper, pass, id-handlingar, mediciner, nycklar och väldigt ömtåliga saker skall förvaras i handbagaget eftersom flygbolaget ej ansvarar för dessa. När det gäller ömtåliga saker som är för stort som handbagage är det upp till passageraren själv att förpacka det ordentligt, men säg gärna till när du checkar in så kan vi märka upp det med speciella ”ömtåligtetiketter”.

Märk väskan med namnlapp där namn, adress och telefonnummer tydligt framgår.

Cykel

Cykel kan tas med som incheckat bagage så länge vikten för den och övrigt incheckat bagage inte överstiger 20 kg. Cykel flyger med i mån av plats. Om vikten överstiger 20 kg blir det 300:-/cykel.

Tänk på att vrida styret jäms med cykeln och att avlägsna pedalerna.

Skidutrustning

Pris per skidpaket utöver 20kg är 350:-/paket och sträcka. Måste förbokas på tel 0771-900090.
Backhoppningsskidor kan ej medföras.

Barnvagn

Barnvagnar måste checkas in, men räknas inte som bagage och checkas därför in kostnadsfritt. Barnvagnspåsar finns att köpa på flygplatsen för 20:-/påse, säg bara till i incheckningen så hjälper vi Dig/Ni med ert önskemål.

 

Vapen

Vapen och ammunition måste checkas in.
Vapen som kan delas ska förvaras delat med huvuddel och vital del i separata väskor.
Ammunitionen ska förvaras i sin originalförpackning och får väga max 5 kg/passagerare. Kostnad för frakt av vapen är 225kr/sträcka, ring till flygplatsen för att förboka så att det underlättar vi avresa.

Vapen kan checkas in direkt till slutdestinationen.
Men om tullen vill att man visar upp vapnet måste man göra det.
Vapnet kan då efter kontakt med personalen på aktuell terminal återfås mot uppvisande av bagagekvitto.

 

Djur i kabinen

Flygbolaget tillåter alla djur utom gnagare och reptiler med undantag för kaniner och marsvin. Två djur av samma slag kan transporteras tillsammans i en bur om det följer de regler om mått, vikt m.m. som finns.

För att få ta med djuret i kabinen måste du säga till vid bokningstillfället så att vi får göra en förfrågan till flygbolaget, eftersom det bara får vara ett visst antal djur under varje flygning. Om det är ok måste det fraktas i en bur eller väska som ej kan läcka och följer de vanliga handbagagereglerna. Detta för att du ska kunna placera väskan/buren under stolen framför dig.

Det tillkommer en avgift för detta på 150 kr som betalas vid avresa.

Djur i lastrummet

Är ditt husdjur för stort för att tas med som handbagage kan det fraktas i lastutrymmet på planet. Gnagare och reptiler accepteras ej med undantag för kaniner och marsvin.

Djuret skall fraktas i en bur med mått som ej får överstiga 81x56x56 cm. En förfrågan till flygbolaget måste göras i förväg, säg därför till när du bokar. Burar finns till försäljning men måste beställas i förväg. Var därför ute i god tid. Djuret måste kunna stå upprätt i buren utan problem och ha mat och vatten tillgängligt, incheckningspersonalen har rätt att avvisa transporten om ej kraven uppfylls. Endast ett djur per bur accepteras.

Det tillkommer en avgift på 200 kr som betalas vid avresa.

 

Rullstol

En hopfällbar rullstol kan checkas in utan extra kostnad.
Rullstolsservice finns till/från flygplan.
För bokning kontakta oss på flygplatsen 0940-39888.

 

Gravida

Det är passagerarens ansvar att, utan uppmaning, uppvisa relevant intyg om graviditeten för flygbolagets personal eller representanter.

Fram till och med den 31:a graviditetsveckan kan kvinnan resa utan begränsning. Mellan de 32:a och 38:e graviditetsveckorna krävs intyg från läkare att kvinnan kan företa flygresan ifråga, samt uppgift om beräknat nedkomstdatum. Från och med den 38:e graviditetsveckan är det inte tillåtet att flyga med Nextjet.

 

Allergi

Tänk på att redan vid bokningstillfället uppge om du är allergisk mot pälsdjur.
Om du gör bokningen via internet ringer du, efter genomförd bokning, till Nextjet bokning på 08-639 85 38. De stänger sedan bokningsmöjligheten att ta med husdjur på de avgångar du bokat. Om det redan finns en bokning på djur ombord kan du kostnadsfritt omboka. För att underlätta för allergiker placeras alltid husdjur ombord längst bak i planet. Ingen mat ombord innehåller nötter, men den kan innehålla spår av nötter. Det sker ingen parfymförsäljning ombord.

 

ID-handling

Från och med den 1 maj 2006 ska alla resenärer visa identitetshandlingar.
EU:s förordningskrav lägger ett ansvar på medlemsstaterna att med lämpliga åtgärder säkerställa att samma passagerare som har checkat in bagage för transport också medföljer på flygningen.

Följande svenska identitetshandlingar anses som godkända

 • SIS-märkt id-kort
 • SIS-märkt tjänstekort
 • EU-pass (vinröd bok)
 • Körkort

Medföljande

För att göra priserna enkla och rättvisa för alla har vi tagit bort resenärsformen medföljande vuxen. Detta gäller även för pensionärer.
Barn kan fortfarande åka på medföljande pris.

 

Farligt gods

Vid flygresor gäller särskilda regler för transport av farliga artiklar som sprängämnen, ammunition, fyrverkeripjäser, tändvätskor, refill för tändare, butangas, blekmedel, peroxider, batterier, kvicksilver, syror och andra frätande vätskor, giftiga ämnen eller andra artiklar som magnetiserade material etc.

Kontakta incheckningspersonalen på flygplatsen om du behöver mer information om dessa regler.

 

Inför avresa

 • För att göra incheckningen så smidig som möjligt rekommenderar vi att ni kommer i god tid, samt har legitimation och bokningsnr till hands.
 • Tänk på att incheckningen stänger 30 min innan avgång och din plats på planet upphör att gälla samt ställs till förfogande för obokade!
 • Standby-resenärer skall vara på plats senast 45 min innan avgång.
 • Endast ett handbagage per person är tillåtet med en maxvikt på 5 kg, mått 45x35x20 cm.
 • Märk ditt bagage med namn, adress och telefonnummer. Adresslappar finns att få på flygplatsen.
 • Tänk även på att ha era mediciner samt värdesaker nerpackade i handbagaget.

Säkerhetskontroll

När du flyger från Vilhelmina kommer du och ditt bagage att säkerhetskontrolleras.
Allt enligt EU-förordningen om luftfartsskydd som gäller på alla flygplatser med linjefart och chartertrafik. För att underlätta vid säkerhetskontrollen – töm fickor på mynt, mobiltelefon, nycklar och dyl. Tänk på att förvara vassa föremål och vätskor med en behållare större än 100ml i ditt incheckade bagage, ej i handbagage.

Om du är osäker på vad du får ha med dig så står vår bokningspersonal till förfogande med tips och råd.

 

För ytterligare information kring regler som ej nämnts
ring oss på tel: 0940 – 398 88