fbpx

MILJÖARBETE

Grön Flygplats


South Lapland Airport
är tillsammans med Sveriges regionala flygplatser en del av projektet ”grön flygplats”. Projektet har som mål att alla flygplatser ska bli mer effektiva, automatiserade och framförallt grönare – helt enkelt snällare mot miljön och mer ekonomiskt hållbart

Vägen till en grön flygbransch kräver omställning av flyget, inte inställda flyg. Flyget är och kommer alltid vara viktigt för ett fungerande Sverige och för oss som bor i samhället. Självklart kommer vi vilja besöka släktingar och vänner som bor långt bort även i framtiden, och vi tror på en framtid med miljövänliga flygresor!

Vill du läsa mer om projektet i sin helhet, eller kanske bara lite fakta om hur flyg och miljö ser ut idag? Klicka här 


Hur bidrar vår flygplats?

Vad gör vi på South Lapland Airport för att jobba mot dessa mål samt vara en del av projektet ”grön flygplats”?

Vi började med en kartläggning av våra lokala Co2 utsläpp samt vår energiförbrukning under året 2018 enligt ACERT (Airport Carbon Emissions Report). Utifrån det resultatet satte vi följande mål för åren 2019–2021:

  • att minska energianvändning på flygplatsen
  • att minska koldioxidutsläpp från egen förbrukning med 20 %
  • att minska mängden ej sorterat avfall med 5 %

Vi har haft två år med pandemi med kraftigt reducerad verksamhet viket gjort att vi vida överträffat målen fram till 2021. Övergång från diesel till HVO100 (Biodiesel) har inneburit 79% minskning av CO2 från egen fordonspark. Nu när flygandet återgår till en mer normal nivå är målet att ligga på samma nivå som 2021 trots ökad verksamhet.

Flygplatsens mål är att kunna vara CO2-neutrala till 2030. Om vi fortsätter minska våra utsläpp i samma takt som vi hittills gjort, hoppas vi kunna uppnå detta mål tidigare än år 2030!

Klimatreducering

 

Vill du vara med och bidra till en miljövänligare flygbransch och klimatreducera de koldioxidutsläpp som din flygresa släpper ut? När du flyger till/från South Lapland Airport finns det möjlighet att via Fly Green Fund klimatreducera för din resa från eller till Vilhelmina. Vi vill ju så klart att klimatet ska hålla även för framtida resor till och från vår fantastiska fjällvärld, och alla bidrag räknas!

Fly Green Fund är en ekonomisk förening, utan vinstintresse, som ger företag och privatpersoner möjlighet att reducera sitt klimatavtryck vid flygresor. Målet är att tillsammans kickstarta marknaden för bioflygbränsle i Norden. Vi har både företagskunder som betalar via årskontrakt och privata kunder som betalar med Swish.

Av pengarna som kommer in via våra kunder går 75 % till inköp av bioflygbränsle och 25 % till att ge support till kontinuerlig och storskalig produktion i Sverige.

 

På flygreenfund.se kan du alltså själv välja hur mycket du vill klimatreducera för din resa. När du klimatreducerar går ditt bidrag direkt till att byta ut flygbränslet från fossilbränsle till biobränsle. Skriv bara in varifrån du åker samt vilken flygplats du flyger till. Du får reda på hur mycket koldioxid din resa släpper ut och så kan du välja hur mycket du vill reducera koldioxidutsläppen från din andel av resan. Kom ihåg att det är alltid bättre att reducera lite än ingenting!

Vill du reducera dina koldioxidutsläpp och läsa mer hur det hela funkar? Klicka här!