fbpx

REGLER

Handbagage

Ett stycke handbagage med en vikt av högst 8 kg kan tas med ombord i kabinen. I detta handbagage får ingå bärbara datorer eller kameror. Handbagagets maximalt tillåtna storlek är 45x35x20 cm. Passagerare får dessutom ta ombord en handväska, ett ytterplagg, paraply samt en påse innehållande, till exempel, taxfreevaror om detta ryms under sätet framför passageraren

 

Vätskor

Nya regler för säkerhetskontroll inom EU (inkl Norge, Island och Schweiz) infördes den 6 november 2006. De nya EU-reglerna gäller för alla flygningar från svenska flygplatser, alltså både inrikes och utrikes och till destinationer utanför EU.

De nya reglerna begränsar den mängd vätska som man får ha med i handbagaget på flyget.

Bagage som checkas in påverkas inte av de nya reglerna. Det blir också precis som förut möjligt att handla taxfree efter säkerhetskontrollen.

Detta gäller från den 6 november 2006:

 • Vätska, krämer, geléer och sprayer i behållare som rymmer max 100 ml (1 dl) får tas med i handbagaget.
 • Ovanstående flaskor, burkar, tuber etc ska placeras i en genomskinlig en-liters plastpåse och utan problem få plats i påsen, som ska vara stängd.
 • Plastpåsen ska vara återförslutningsbar.
 • Det är tillåtet att medföra en (1st) enliters plastpåse per varje passagerare som har biljett/boardingkort.

Förbered dig så långt du kan och packa helst påsen hemma, så att hanteringen på flygplatsen blir så smidig som möjligt. Om du inte har möjlighet att få tag i en återförslutningsbar en-liters plastpåse kan du få en sådan på flygplatsen.

Dessutom får du ta med:

 • Mediciner som behövs under resan.
 • Barnmat som behövs under resan.
 • Vätska som ingår i särskild diet som du behöver under resan.

Packa flytande mediciner, barnmat och dietmat så att du lätt kan visa upp dem vid säkerhetskontrollen på flygplatsen. De behöver dock inte ligga i plastpåsar. Som barnmat räknas inte läskedrycker, saftdrycker och liknande.

Detta gäller också från den 6 november:

Den 6 november införs krav på att större elektroniska föremål, som datorer och videokameror, ska tas ur sina väskor och röntgas separat. Även ytterkläder ska röntgas.

I säkerhetskontrollen ska du:

 • visa upp din plastpåse med vätskor, som röntgas.
 • visa upp flytande mediciner, barnmat och dietmat.
 • ta av ytterkläder och kavaj, som röntgas.
 • ta upp bärbara normalstora datorer och annan elektronisk utrustning av liknande storlek ur dina väskor. Allt röntgas.

Detta avses med vätska:

Vätskor omfattar geléer, krämer, blandningar av vätska och fasta ämnen samt innehåll i tryckbehållare, t ex vatten, tandkräm, hårgelé, drycker, soppor, saft, parfym, raklödder, aerosoler och annat med liknande konsistens.

Du får inte ta med behållare som rymmer mer än 100 ml (1 dl).

Det är alltså inte tillåtet att medföra en behållare som rymmer 150 ml men som enbart innehåller 75 ml vätska. En helt tom behållare är inte att betrakta som vätska och får därför medföras.

Tänk på att säkerhetskontrollanterna kan göra stickprov på flytande mediciner, barnmat och dietmat som tas med. Det innebär att du kan bli ombedd att t ex visa upp att din receptbelagda medicin har en etikett med ditt namn på eller att smaka av vätska alternativt stryka lite vätska på handen.

 

Incheckat bagage

Varje passagerare har rätt att checka in upp till 23 kilo á 1 bagage kostnadsfritt vid köp av biljett. (Reser du på Kampanjbiljett ingår inget incheckat bagage, detta kan dock köpas till för en kostnad av 250 SEK per väg) Vissa artiklar räknas inte som bagage, en närmare beskrivning av dessa återfinns nedan. Överviktsregler gäller enligt följande;

Väska som väger mer än 23kg, blir 30 kr extra per påbörjat kg
Extra väska får väga max 23kg, och kostar 250 kr. Detta ska bokas i förväg med Amapolas callcenter.

Spädbarn (barn under 2 år och utan eget säte) får medföra 1 barnvagn + 1 bilbarnstol utan extra kostnad.

Föremål som golfbagar, cyklar, surfingbrädor, hanggliders och skidor får inte checkas in som vanligt bagage. Transport av sådana föremål kostar extra per artikel per enkel resväg och måste förbokas via Amapolas Callcenter på 0770 -790 700.

Saker som klassas som farligt gods får ej medföras. Är du osäker – ring oss.

Värdesaker såsom juveler, pengar, värdepapper, pass, id-handlingar, mediciner, nycklar och väldigt ömtåliga saker skall förvaras i handbagaget eftersom flygbolaget ej ansvarar för dessa. När det gäller ömtåliga saker som är för stort som handbagage är det upp till passageraren själv att förpacka det ordentligt, men säg gärna till när du checkar in så kan vi märka upp det med speciella ”ömtåligtetiketter”.

Märk väskan med namnlapp där namn, adress och telefonnummer tydligt framgår. Alla bagage hämtas ut på Arlanda terminal 3.

 

Cykel

Cykel kan tas med som incheckat bagage och får då väga max 23 kg. Den ska förbokas som special bagage via Amapolas Callcenter på 0770- 790 700.

Tänk på att vrida styret jäms med cykeln och att avlägsna pedalerna.

 

Skidutrustning

Pris per skidpaket är 300 SEK / väska och sträcka. Måste förbokas via Amapolas Callcenter på 0770-790 700.

Ska du ha med dig ett par skidor går det bra, enda kravet är att du måste ha dem i ett skidfodral. Skidorna ska vara väl förpackade och med endast ett par skidor och ett par stavar per fodral. För eventuell övervikt uttages normal överviktsavgift.

 

Barnvagn

Barnvagnar måste checkas in, men räknas inte som bagage och checkas därför in kostnadsfritt. Barnvagnspåsar finns på flygplatsen och är gratis!

 

Vapen

Vapen och ammunition måste checkas in.
Vapen som kan delas ska förvaras delat med huvuddel och vital del i separata väskor.
Ammunitionen ska förvaras i sin originalförpackning och får väga max 5 kg/passagerare. Det är ej tillåtet att sampacka ammunition med annan passagerare. Kostnad för frakt av vapen är 350kr/sträcka, och detta måste förbokas via Amapolas Callcenter på 0770-790 700.

 

Djur i kabinen

Flygbolaget tillåter hundar och katter, de accepterar ej gnagare eller reptiler i kabinen. Djuret och buren eller väskan, får ej tillsammans överstiga 8 kg. Djuret måste vara stängd inne i buren eller väskan under hela flygningen.

Eftersom det bara får vara ett visst antal djur under varje flygning måste man vid bokningstillfälle ringa till Amapolas Callcenter. Om det är ok måste det fraktas i en bur eller väska som ej kan läcka och följer de vanliga handbagagereglerna. Detta för att du ska kunna placera väskan/buren under stolen framför dig.

Det tillkommer en avgift för detta på 300 kr per sträcka som betalas i förväg. 

 

Djur i lastrummet

Är ditt husdjur för stort för att tas med som handbagage kan det fraktas i lastutrymmet på planet. Gnagare och reptiler accepteras ej.

Djuret skall fraktas i en transportbur som är läckagefria, fasta, täta, rena och desinficerade. En förfrågan till flygbolaget måste göras i förväg, säg därför till när du bokar. Djuret måste kunna stå upprätt i buren utan problem och ha mat och vatten tillgängligt, samt golvet ska vara täckt med tidningspapper eller sågspån. Djur som väger mer än 14 kg måste resa i separata burar. Två stycken vuxna djur i samma storlek på upp till 14 kg tillsammans kan transporteras i samma bur om de är vana vid att leva tillsammans. Incheckningspersonalen har rätt att avvisa transporten om ej kraven uppfylls.

Det tillkommer ett fast pris per bur/låda och riktning på 450 SEK.

 

Rullstol

En hopfällbar rullstol kan checkas in utan extra kostnad. Den får inte överskrida måtten; Längd 170 cm Bredd: 85 cm Höjd: 80 cm.
Rullstolsservice finns till/från flygplan.
För bokning kontakta Amapolas Callcenter på 0770-790 700.

 

Gravida

Det är passagerarens ansvar att, utan uppmaning, uppvisa relevant intyg om graviditeten för flygbolagets personal eller representanter.

Det är tillåtet för gravida kvinnor att flyga obegränsat fram till 4 veckor före väntad nedkomst. När det är mindre än 4 veckor kvar till väntad nedkomst krävs läkarintyg och resan får inte överstiga 2 timmar. När det är mindre än 2 veckor kvar till väntad nedkomst är det inte tillåtet att flyga oavsett läkarintyg.

 

Allergi

Tänk på att redan vid bokningstillfället uppge om du är allergisk mot pälsdjur.
Om du gör bokningen via internet ringer du, efter genomförd bokning, till Amapolas Callcenter  på 0770-790 700. De stänger sedan bokningsmöjligheten att ta med husdjur på de avgångar du bokat. För att underlätta för allergiker placeras alltid husdjur ombord längst bak i planet. Ingen mat ombord innehåller nötter, men den kan innehålla spår av nötter. Det sker ingen parfymförsäljning ombord.

ID-handling

Från och med den 1 maj 2006 ska alla resenärer visa identitetshandlingar.
EU:s förordningskrav lägger ett ansvar på medlemsstaterna att med lämpliga åtgärder säkerställa att samma passagerare som har checkat in bagage för transport också medföljer på flygningen.

Följande svenska identitetshandlingar anses som godkända

 • SIS-märkt id-kort
 • SIS-märkt tjänstekort
 • EU-pass (vinröd bok)
 • Körkort

Farligt gods

Vid flygresor gäller särskilda regler för transport av farliga artiklar som sprängämnen, ammunition, fyrverkeripjäser, tändvätskor, refill för tändare, butangas, blekmedel, peroxider, batterier, kvicksilver, syror och andra frätande vätskor, giftiga ämnen eller andra artiklar som magnetiserade material etc.

Kontakta incheckningspersonalen på flygplatsen om du behöver mer information om dessa regler eller besök transportstyrelsen hemsida om farligt gods

 

Inför avresa

 • För att göra incheckningen så smidig som möjligt rekommenderar vi att ni kommer i god tid, samt har legitimation med er redo att visas.
 • Tänk på att incheckningen stänger 30 min innan avgång och din plats på planet upphör att gälla samt ställs till förfogande för obokade!
 • Endast ett handbagage per person är tillåtet med en maxvikt på 8 kg, mått 45x35x20 cm.
 • Märk ditt bagage med namn, adress och telefonnummer.
 • Tänk även på att ha era mediciner samt värdesaker nerpackade i handbagaget.

 

Säkerhetskontroll

När du flyger från Vilhelmina kommer du och ditt bagage att säkerhetskontrolleras.
Allt enligt EU-förordningen om luftfartsskydd som gäller på alla flygplatser med linjefart och chartertrafik. För att underlätta vid säkerhetskontrollen – töm fickor på mynt, mobiltelefon, nycklar och dyl. Tänk på att förvara vassa föremål och vätskor med en behållare större än 100ml i ditt incheckade bagage, ej i handbagage.

Om du är osäker på vad du får ha med dig så står vår bokningspersonal till förfogande med tips och råd.

 

För ytterligare information kring regler som ej nämnts
ring oss på tel: 0940 – 398 88